[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Військова археологія » Бойові операції та події Другої Світової війни » Уманський котел
Уманський котел
07Igor07Дата: Неділя, 09.02.2014, 23:34 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 114
Репутація: 1001
Статус: Offline
Битва під Уманню (кінець липня — початок серпня 1941) відбулася в ході наступу групи армій «Південь». Призвело до оточення і подальшої загибелі військ 6-ої і 12-ої армій Південно-західного фронту і окремих частин Південного фронту Червоної Армії.
У перші тижні операції «Барбаросса» група армій «Південь», просуваючись на схід, зайняла міста: Львів (30 червня), Тернопіль, Вінницю і Житомир (10 липня). У ході бою під Луцьком — Рівне — Бродами були розбиті частини 4-го, 15-го і 16-го, а також 9-го, 19-го і 22-го механізованих корпусів Червоної Армії, зі складу Південно-Західного фронту. Зазначені групи корпусів атакували наступаючі війська Вермахту в районі міста Дубно з півдня і півночі, відповідно. Однак, незважаючи на перевагу в танках, ці атаки не увінчалися успіхом. За кількістю бронетехніки зіткнення було порівняти лише з битвою під Курськом. До 29-го червня бій було завершено і німецькі війська продовжили наступ.

10 липня Ставка ВГК передала загальне командування частинами Червоної Армії, що діяли на Південно-Західному напрямку, С. М. Будьонному. Його завданням була координація дій двох фронтів. Таким чином, під командою Будьонного перебували війська загальною чисельністю близько 1,5 млн осіб, зосереджені в районах Умані та Києва. Однак Будьонний ледве встиг прийняти командування, як між цими угрупованнями вклинилася 1-а танкова група, під командуванням Е. Клейста, зайнявши Бердичів (15 липня) і Козятин (16 липня). Таким чином, частини Клейста виявилися на північ від Умані. У той же час з півдня Умань обійшла 17-а армія вермахту (командувач — генерал К.-Х. Штюльпнагель). Крім того, з півдня, від кордону з Румунією на Умань наступала 11-а армія під командуванням генерала О. фон Шоберта
Ставка і командування Південним фронтом помилково припустили, що німці мають намір вийти до Дніпра між Києвом і Черкасами з метою подальшого наступу на Донбас, і недооцінили небезпеку оточення. 28-го липня війська Південно-Західного і Південного фронтів отримали наказ відійти на Схід, з метою відсікти німцям вихід до Дніпра . У результаті було втрачено можливість уникнути оточення шляхом відходу на південний схід.

2 серпня група Клейста з'єдналися з 17-ю армією, замкнувши оточення. На наступний день оточення було посилено другий кільцем, утвореним 16-ю танковою дивізією і Угорським рухомим корпусом. До 8-го серпня опір оточених частин Червоної Армії, в цілому, припинився. Німецькі війська дістали можливість провести операцію на оточення Південно-Західного фронту.

Наслідки

Були оточені 20 дивізій 6-ї і 12-ї армій зі складу Південного фронту. Їх командувачі генерал-лейтенант І. М. Музиченко і генерал-майор П. Г. Понеделін потрапили в полон. У полон також потрапили:
Командир 49-го стрілецького корпусу генерал-майор С. Я. Огурцов;
Командир 13-го стрілецького корпусу генерал-майор М. К. Кирилов;
8-го стрілецького корпусу генерал-майор М. Г. Снєгов;
Командир 16-го механізованого корпусу комдив О. Д. Соколов;
Командир 80-ї Червонопрапорної Донецької дивізії генерал-майор В. І. Прохоров;
Начальник штабу 192-ї гірсько-стрілецької дивізії підполковник Свєчніков В. І. Загинули:
Командир 44-ї танкової дивізії полковник В. П. Кримов;
Командир 8-ї танкової дивізії полковник П. С. Фотченков;
Командир 24-го механізованого корпусу генерал-майор В. І. Чистяков.

Радянських військовополонених помістили в створений на території кар'єру біля міста Умань концтабір, неофіційно названий «уманська яма». У ньому через погані умови утримання багато хто загинув. У місцях боїв і в таборі німці і посібники розстрілювали військовополонених євреїв, комісарів, «політбійців», поранених і ослаблених

інформація з Вікіпедії.
 
Форум » Військова археологія » Бойові операції та події Другої Світової війни » Уманський котел
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

 
 
Бесплатная раскрутка сайтов uCoz